Nemcsak anya

Nemcsak anya

Hogyan segítsük hozzá párunkat, hogy magabiztos apuka legyen?

Apává válni

2016. augusztus 31. - Nemcsak anya


Még Babu a pocakomban volt, amikor Apával arról beszéltünk, hogy minden Babu körüli dologban segíteni fog, és nem lesz "peluscsere fóbiája". Azt szerettük volna, hogy Apa is 100%-os szülő legyen. A szándékon túl szükség volt még néhány lépésre, ami Apát magabiztossá tette. Ezekről szól most ez a bejegyzés. 

VÁRANDÓSÁG IDEJE 

1) Minden vizsgálatra igyekeztünk együtt menni. Így Apa is belelátott mindenbe, ami velem és a Pocaklakóval történt. 

2) Szerettünk volna többet tudni a szülésről, de nem a netről akartunk tájékozódni. Nem tartottuk hiteles forrásnak. Kiváló lehetőséget kaptunk a Péterfy Kórház Babváró Programjától. Teljesen ingyenes minden érdeklődő számára. Munkaidő után van, és orvosoktól, szülésnőktől kaphatunk információt a magzat fejlődéséről, az ultrahang vizsgálatról, az NST-ről, a szülés folyamatáról, az apás szülésről, a császárról, a kórházról, a szociális juttatásokról... mindenről, ami a szüléssel kapcsolatos, és ebben az időszakban fontos. Javaslom minden párnak, hogy látogassanak el ide vagy egy ehhez hasonló "tanfolyamra". 

3) Ahogyan egy előző bejegyzésben írtam, át kellett alakítani a lakást, azaz "Babusítani" kellett. Minden egyes ötletet, és javaslatot közösen beszéltünk át, és közös döntést hoztunk a megvalósításról. Így Apa is nyakig benne volt mindenben. 

4) Apa volt az, aki utánaolvasott a babakocsiknak (mégiscsak egy "autó" :) ), és Ő volt az, aki utánajárt a babaágynak, a babakádnak, és a bababútorok jelentős részének is. Teljesen kikupálta magát a babakocsik funkcióiból. Nekem már csak a színt kellett kiválasztani :)

5) Ha vettem is valami apróságot nélküle (pl. ágynemű, textilpelenka, cipellő...), azt azonnal megosztottam Vele chat-ben, és este közösen tettük el a szekrénybe az újonnan beszerzett darabokat. Sosem érezhette magát kihagyva a jóból. 

6) Pontosan ismerte Apa azt a három táskát, és azok tartalmát, amit vinni kell, ha eljön az idő. Egy táska a Babának, egy táska Anyának, és egy táska Apának. Hiszen Apának is kell egy kényelmes melegítő, meg egy papucs a kórházban, meg egy váltás póló arra az esetre, ha Babu leböfögné üdvözlésképpen. :)  A szülés hármunkról szólt. Tehát három táska kell :) 

SZÜLÉS ÉS A KÓRHÁZ 

 7) Apás szülés volt, és császár. Így az én kedves Férjem nyerte meg azt a lehetőséget, hogy újszülött Babunk vele élhesse át a bőrkontaktust (pontosabban szőrkontaktust...:)) először. Azt hiszem, hogy ez egy meghatározó élmény volt Babunak és Apának egyaránt. 621535f65f9766a128e28792d7f1f96f.jpg

8) A szülést követő néhány órában meglehetősen nagy szükségem volt Férjem támogatására. A szülésznő így tényleg csak Babura, és az egészségügyi dolgokra kellett, hogy koncentráljon. A többit (itatás, párna igazítás...) megoldotta Apa. 

9) Mivel a császár miatt több órán keresztül mozdulatlanul kellett feküdnöm, Apának jutott a feladat, hogy értesítse a családot, a barátokat a nagy hírről. Büszkén és örömmel tette.

10) A szülés másnapján a csecsemős nővérek egy csomó dolgot megmutattak, és egy gyors vizsgát is tenni kellett a tanultakból. Pl. a csecsemő helyes tartása, a pelenkázás, a köldökcsonk kezelése... Ezeket a részeket a Nővérke külön megismételte Apának, és Ő is jelesre vizsgázott :) Kellett a biztos tudás ahhoz, hogy magabiztosan el tudja látni Babut akkor is, ha én épp nem vagyok otthon. 

ELSŐ HETEK ITTHON 

11) Mi azt az utat választottuk, hogy nem kérünk családi segítséget az első hetekben. Szerettünk volna együtt lenni, és együtt kezdeni a Babus korszakot. Csak mi hárman. Jó döntésnek bizonyult! Ebben a helyzetben Apának is jutott egy csomó feladat, és együtt botladoztunk a szülővé válás kezdeti szakaszán. Együtt, egymást kiegészítve. 

12) Igyekeztünk úgy szervezni az életünket, hogy a védőnős látogatások alkalmával Apa is otthon legyen. Így Ő is feltehette a kérdéseit, hallhatta a szakmai tanácsokat. Közösen tanultunk és fejlődtünk. 

13) A fürdetést a védőnő mutatta meg nekünk. Először én gyakoroltam a fogásokat a védődő jelenlétében, aztán Apa nyomult élesben. Ez annyira bejött, hogy azóta szinte csak Ő fürdet :) 

 

conge-paternite.jpg

1-7 HÓNAP 

14) Ha Babu kap éppen valami cseppeket, akkor azt Apának mindig elmondom, hogy mire kell és hogyan kell adagolni. És természetesen minden egyes gyerekorvosi kontroll eredményt is átbeszélünk, ha Apa épp nincs jelen. 

15) Volt arra is példa, hogy egy-két védőoltásra Apa vitte el Babut. Ez tovább erősítette az apa-gyerek kapcsolatot. 

16) Sem a cumisüvegből való etetésből, sem a pürés hozzátáplálásból nem maradhat ki Apa. Mindkettőben profi! Próbáljuk az új ízeket úgy bevezetni, amikor együtt a család. Így együtt mókázhatunk Babu fancsali arckifejezésén :) 

fatherbabybonding_m.jpg

17) Vannak programok, melyek néha "fiúsak" nálunk. (pl. a bevásárlás, az autómosás, a sétálás...). Ekkor Anya is nyer egy kis időt, hogy elmenjen a körmöshöz, a fodrászhoz vagy csak éppen üres tekintettel bambuljon CSENDBEN(!) a kanapén :) 

A fenti dolgok azt hiszem, hogy nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Férjem egy teljes értékű, és magabiztos Apuka lett, akire bármikor rá merem bízni Babut félelmek nélkül. 

Nemcsak anya 

A bejegyzés trackback címe:

https://lazababa.blog.hu/api/trackback/id/tr4111662404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása