Nemcsak anya

Nemcsak anya

Babainfo

Kommunikáció a családdal

2016. december 28. - Nemcsak anya

Amikor megérkezett Babu, akkor minden családtag, és rokon látni szerette volna a kis jövevényt, és nem akartak lemaradni egyetlen zöld-kakis pelusról sem :) 

Mi a Párommal viszont úgy döntöttük, hogy az első védőoltásig szeretnénk megkímélni magunkat és Babut a rokonok által produkált idegen flórától, vírusoktól és bacilusoktól. Épp egy nagy vírusos időszak kellős közepén voltunk egyébként. 

A kórházban fogadtunk látogatókat, de ezt követően megkértük a családtagokat, hogy legyenek kedvesek Babu érdekében türelmesen kivárni a 6 hetet. Ebben az időszakban született meg a családi Babainfo. De mi ez pontosan? 

 

screenshot_20161228-142118_1.jpg

1) Ez egy Messenger csoport, amit a szűk családnak hoztunk létre. Nagypapák, nagymamák, és testvérek vannak  benne. Nem érdemes nagyobb kört behozni (pl. unokatesók), mert a távolabbi rokonok gyorsan meg fogják unni a nagymamák "karattyolását", és csak zavarni fogja őket a sok üzenet. 

2) Ha gondoljuk, hogy egy-egy távolabbi rokonunkat érdekel a gyermekünk napi 4-5 fotója, és 2-3 videója, akkor kérdezzük meg, hogy akar-e a csoport tagja lenni. Egy közvéleménykutatás nem fog megártani. 

3) Fektessük le a szabályokat már a csoport induláskor! Ez nagyon fontos! Írjuk le, és hozzuk a családtagok tudtára, hogy ez egy szűk közösség, ami a babáról szól, nem róluk, és nem a szülőkről. Ezen a fórumon csak babás képek, és videók kerüljenek megosztásra. A nagymama kézimunkás fotói, és virágzó kaktusza egy másik fórumon kerüljenek megosztásra. 

4) Kezeljük a kéretlen gyereknevelési tanácsokat! Ez a legnehezebb a tapasztalatom szerint. "Ezt már adod neki?", "Még nem eszik húst?",  "Miért nem adsz neki tálból enni?", "Miért hagyod mászni a földön?", "Miért nem hagyod mászni?", stb... Készüljön fel a kedves anyuka és apuka, hogy nem fognak tudni jót tenni. Legalábbis mi nem tudtunk. 

5) Megosztási gyakoriság. Ha több időm van, és Babu is jól viselkedik, akkor természetesen több képet, videót osztok meg egy nap a Babainfon. Ha viszont nyekereg egész nap, és nem lehet letenni, és amúgy is ezer dolgom van, akkor elmarad a posztolás. Ekkor jön a nagyszülők kérdése: "Sztrájk van?", "Hol van már Babu?", "Nem kaptunk képet!"... Az ilyen esetek megelőzősőre érdemes szintén kommunikálni, hogy amennyiben egy napig nem érkezik fotó, az nem azt jelenti, hogy nem akarunk küldeni, hanem azt, hogy zajlik az élet, és most nem volt rá alkalom. 

A Babainfo ötlete, és működtetése véleményem szerint elengedhetetlen a vidéki nagyszülők, tesók esetében. Nagyon hálásak érte, de tennünk kell azért, hogy a szabályok mentén megtartsa az eredeti célját ez a közösség. 

Ma már (11 hós Babu) több száz videó, és több ezer kép gyűjtőhelye ez a fórum. 

 screenshot_20161228-142106.jpg

Nemcsak anya 

A bejegyzés trackback címe:

https://lazababa.blog.hu/api/trackback/id/tr311773125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása