A Hozzátáplálás I. rovatban arról írtam, hogy az első lépések hogyan zajlottak nálunk a hozzátáplálás terén. Most arról írok egy listát, hogy milyen ételt és mikor kezdtünk el kóstolni.
Ez nem a saját ékességem vagy tudásom. A védővővel egyeztetve, és az általa adott instrukciók alapján haladtunk.
1) Hozzátáplálás hónapról-hónapra
6. hó: alma, őszibarack, nektarin, burgonya, édesburgonya, sárgarépa
7. hó: sütőtök, banán, gesztenye, szilva, körte, zeller, fehérrépa, csirkemell, pulykamell, petrezselyem, zeller
8. hó: sárgabarack, sárgadinnye, csirkemáj, hagymafélék, rizs, joghurt (natúr), sajt, túró, kefir
9. hó: zöldborsó (héja nem), tojássárga, napraforgó olaj
10. hó: lazac
11. hó: sárgaborsó
Amit már adhattam volna, de nem kóstolt még (most 11 hós): meggy (7. hó) , cékla (7. hó) , csirkecomb (7.hó), pulykacomb (7.hó) , árpa (7.hó) , hajdina (7. hó), cseresznye (8. hó) , kígyóuborka (8. hó) , borjú (8. hó) , marha (8. hó) , durumtészta (8. hó) , K-s zöldségek (9. hó) , paradicsom (10. hó) , kukorica (10. hó), lencse (11. hó), bab (11.hó)
Ezeket a dolgokat azért hagytam ki, mert vagy mi sem fogyasztunk ilyen ételeket vagy mert épp nincs szezonja egy-egy gyümölcsnek. A ( )-ben lévő hónapok mutatják, hogy mikortól adható az adott étel.
2) Minden új ízt 3-4 napig kóstoltattam, folyamatosan emelve a mennyiségeket. Így az esetleges ételallergia egyből látható, és lehet tudni, hogy mitől van.
3) Az új ízeket mindig napközben - főleg dél körül - próbáltuk ki. Így nem ment tönkre az éjszaka, ha az új ételre hasfájással reagált Babu.
4) Minden ételt - húst is - pürésítettem. A darabos dolgok nálunk nem mentek. Kiköpte. (A következő blogomban a pürék elkészítéséről, és tárolásáról, és a glutén bevezetéséről fogok gyakorlati tapasztalatokat megosztani. )
Nemcsak anya