Nemcsak anya

Nemcsak anya

Hozzátáplálás IV.

Pépek készítése, tárolása (6-11 hó)

2017. január 10. - Nemcsak anya

6 hósan kezdtük a WHO szerinti hozzátáplálást. A Hozzátáplálás I., Hozzátáplálás II., Hozzátáplálás III. rovatokban bővebben lehet olvasni a kezdetekről és a glutén bevezetéséről. Ez a bejegyzés arról szól, hogy miként készülnek a konyhámban a házi pépek és hogyan tárolom ezeket. 

1) Babu jelenleg 11,5 hónapos, de még nem kapott bolti bébiételt. Nem vagyok sem ellene, sem mellette. Szerencsére mindig volt annyi időm, hogy ételt készítsek számára. Az alapanyagokat a helyi zöldségestől, a Sparból vagy a piacról szerzem be. Nem hiszek abban, hogy a túlárazott bio termékek valóban biok. 

2) Jellemzően nagyobb adagokat készítek. Pl. 2 sütőtököt, és 6-10 almát sütök meg egyszerre, de húslevesből is kb. 6-8 litert főzök, amiben jelentős mennyiségű a sárgarépa, és a csirkemell. (Így pár napig legalább nekünk is lesz levesünk :) ). 

3) Miután megfőztem az alapanyagokat, lepürésítek mindent. A sült májat, a csirkemellet, és a zöldségeket, gyümölcsöket is. Mindent. 

4) Egyaránt készítek mixeket, és készítek egyfajta pépet is. Pl. van a fagyasztóban csak sütőtök püré és van sült alma-sütőtök püré is. 

vegyes.jpg

5) A húsokat általában (csirkemell, csirkemáj) önállóan pürésítem, és fagyasztom le. A pürésítéshez, hogy le tudja pépesíteni a mixer, húslevest adok. (Mixer függő gondolom. Az enyém nem viszi lé nélkül.) 

6) Mivel még nem fogyaszt tejet Babu, ezért pl. a tejberizst zabtejjel vagy rizstejjel készítem. Ebből is nagyobb mennyiséget főzök, és ezt is fagyasztom. Gyümölccsel tálalva nagyon finom (gyümölcsrizs). 

7) A tárolást három módon teszem meg.

(a) Zárószalagos zacskókba teszem el a pépet (dátummal és megnevezéssel ellátva).

 

2_1.jpg

(b) Illetve jégkockatartóba rakom el a pépet. Majd amikor megfagyott a tartóban a pép, akkor a kis fagyos kockákat bezacskózom (lsd. (a) pont) és lehet egész héten adagolni. 

 

3_1.jpg

(c) A leveseket zárható műanyag edénykében fagyasztom le. Elég kapós a húsleves zöldséggel nálunk, így nagyon egyszerű ezeket csak kikapni a fagyról és felmelegíteni. 

8) A már felolvasztott ételt, ha nem fogy el, nem tálalom fel újra. 

9) A felmelegítést általában mikrohullámú sütőben végzem. Kezdetben forróvízben melegítettem a pépeket is, ahogyan az anyatejet szokás. 

10) Azokat az ételeket, melyekben friss gyümölcs van (pl. gyümölcsrizs), nem fagyasztom le gyümölcsöstül. A gyümölcs mindig frissen kerül az ételbe, ha egy mód van rá. Kivéve persze azok a szezonális gyümölcsök, amelyek éppen nem kaphatóak. Pl. barack a tél közepén. Ezek ilyenkor a fagyasztóból kerülnek elő. Érdemes jó előre gondolkodni és ezekből a finomságokból még a szezon közepén lefagyasztani a szükséges mennyiséget. 

Nemcsak anya 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lazababa.blog.hu/api/trackback/id/tr9812115985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása